La Bressé
Fjerkræets
dronning, kongernes fjerkræ, sådan blev den østfranske hønserace La Bresse
beskrevet i 1800-tallet. Det er en 400 år gammel race der stammer fra den
tidligere franske provins Bresse og i 1936 blev navnebeskyttet så kun kyllinger
af denne race og stammende fra denne egn må sælges under navnet Bresse
At franskmændene er stolte af denne race afspejles også i dens udseende hvor den afbilledede hvide udgave med rød kam og gråblå fødder bærer de franske farver rød, hvid og blå.
En kylling af samme race som er opdrættet uden for Bresse-området kaldes for Gauloise, og opnår ikke samme pris på markedet. Racens fulde navn er en sammenstilling af disse to navne til La Bresse Gauloise
Særlige egenskaber
Bresse er på trods af at den regnes til de lette hønseracer mest kendt for sit fine kød, men er også en flittig æglægger. Særligt den sorte variant har ry for at lægge mange store æg. Kyllingerne vokser hurtigt og sætter hurtigt fjer og de unge hønniker begynder æglægningen i en tidlig alder.
Rugning
Bliver sjældent skruk
Farver
Hvid
Sort
Grå
Blå
Type: let
Vægt høne: 2,0 – 2,5 kg Vægt hane: 2,5 – 3,0 kg
Æg: ca 60-70 g, hvide
Antal æg om året: ca 240